Διακεκριμένοι Λαχιώτες:
1. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ (1884-1957) Γιός του Χαράλαμπου Βαρβαρέσσου:
Υπήρξε το 1923 καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1932 Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου και Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και το 1933-1936 Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος.
Το 1951 μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου κλήθηκε από την Κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα για να μελετήσει το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, έτσι συνέταξε τη σημαντική για την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως γνωστή ΄΄ Έκθεση επί του Οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας΄΄.
2. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ (Αδελφός του Κυριάκου Βαρβαρέσσου):
Υπήρξε σημαντικός Χαράκτης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Έχει σημαντική παρουσία στη ζωγραφική και αρκετά έργα του απεικονίζουν Λαχιώτικα και Βατικιώτικα τοπία.
Το 1970 δώρισε στην τότε κοινότητα Νεαπόλεως το σύνολο του έργου του όπου και τελικά μετά από 29 χρόνια το 1999 συστάθηκε σε ΝΠΔΔ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΄΄ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ΄΄ ΔΗΜΟΥ ΒΟΙΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ. Ακόμη δώρισε δύο μικρά ακίνητα στην τότε κοινότητα Νεαπόλεως τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Αθήνας.
3. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ: Γεννήθηκε στο Λάχι από το Στέφανο Βαρβαρέσσο και την Αρχοντούλα Τσαλαβούτα.
Ξενιτεύτηκε στην Αυστραλία και αφού απέκτησε σημαντική περιουσία, πήρε την πρωτοβουλία, με τη βοήθεια και άλλων ξενιτεμένων Βατικιωτών, να κτίσει το παλαιό Νοσοκομείο Νεαπόλεως (το σημερινό Μουσείο). Ακόμη άφησε στην τότε κοινότητα Νεαπόλεως σημαντικά ακίνητα στην Αθήνα, όπου και συστήθηκε το Ίδρυμα Βαρβαρέσσου. Μέχρι τα τελευταία χρόνια το ίδρυμα Βαρβαρέσου χρηματοδοτούσε (προικοδοτούσε) τις άπορες Βατικιώτισσες κορασίδες.
4. ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ: Καταγωγή εκ μητρός από το Λάχι, της Μαρίας Παπούλη. Γεννήθηκε στον Πειραιά και υπήρξε βαθύφωνος διεθνούς φήμης. Τραγούδησε σε όλες τα φημισμένες όπερες του κόσμου όπως στη METROPOLITAN OPERA της Νέας Υόρκης και στην Σκάλα του Μιλάνου με συμπρωταγωνίστρια την Μαρία Κάλλας.
5. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΟΤΣΩΝΗΣ: Καταγωγή από το Λάχι από πατέρα ψαρά. Γεννήθηκε στα Υστέρνια της Τήνου και έγινε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος από το 1968-1973.
6. ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΛΑΛΟΥΣΗΣ (1900-1993): Γεννήθηκε στο Λάχι και υπήρξε Επίσκοπος Ουάσιγκτον και Φλώριδας. Η προσφορά του στην εξάπλωση και παρουσία της Ορθοδοξίας στη βόρειο Αμερική υπήρξε σημαντική, ενώ αξιόλογο ήταν και το φιλανθρωπικό του έργο
6. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΤΙΣΤΑΣ: Ήταν ο πρώτος Δήμαρχος Βοιών για την περίοδο 1836-1840.
7. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝ. ΒΑΤΙΣΤΑΣ: Ήταν Δήμαρχος Βοιών και Βουλευτής της Επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς την περίοδο 1846-1850. Μετέπειτα διορίσθηκε Συμβολαιογράφος Βοιών.
8. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΤΙΣΤΑΣ: Δήμαρχος Βοιών την περίοδο 1858-1862.
9. ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚ. ΒΑΤΙΣΤΑΣ (1869-1934): Βουλευτής Πειραιά και από τους πρώτους οικιστές του Πειραιά. Το 1926 ίδρυσε εταιρία παραγωγής Οίνου με τον Σπύρο Μεταξά (Από τους ιδρυτές του οίκου Μεταξά) με εξαγωγικό προσανατολισμό, αφού αξιοποίησαν τα σταφύλια των Ιονίων νήσων. Με την κρίση του 1929 η εταιρία διαλύθηκε.
10. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΄΄Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ΄΄: Γεννήθηκε στο Λάχι το 1935. Έγραψε κείμενα στον Ελληνικό και ξένο τύπο, ποιητικές συλλογές και συμμετείχε στη διεθνή Έκθεση βιβλίου στη Φραγκφούρτη το 1976. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Γερμανικά. Οι ποιητικές Συλλογές μεταξύ των άλλων είναι:
ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤ’ ΑΣΤΡΑ
ΛΑΜΠΑ ΘΥΕΛΗΣ
ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ
ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΟΜΑΤΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ ΑΚΟΜΑ ΒΡΕΧΕΙ
ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΣΟΝΑΤΑ
11. ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΝ. ΑΛΕΙΦΕΡΗ (1946-2009): Γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε Αγγλική φιλολογία και γλωσσολογία.
Χαρακτηριστικός ο λιτός στίχος της και πηγαίος αγνός και ιδιότυπος ο λυρισμός της.
Οι ποιητικές τις συλλογές μεταξύ των άλλων είναι:
ΙΟΥΛΙΑΝΗ Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΣΣΑ
ΤΑ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΑ
ΑΠΟΔΕΙΠΝΑ
12. ΑΣΠΑΣΙΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ – ΣΥΜΕΩΝΟΓΛΟΥ: Η Ασπασία Κατσούλη – Συμεώνογλου γεννήθηκε στο Λάχι των Βατίκων. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 η οικογένειά της μετακινήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι επίσης πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου.
Υπηρέτησε τη θητεία της στη δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως δασκάλα, ως διευθύντρια σχολικής μονάδας και ως Σχολική Σύμβουλος.
13. ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γεννήθηκε στην Ύδρα στις 19 Σεπτεμβρίου 1909. Πατέρας του ήταν ο Δημήτριος Νικολάου εμποροϋπάλληλος και μητέρα του η Λαχιώτισα Ελένη Τσιγγούνη, η οποία ασχολείτο με εμπόριο παλαιών ειδών (παλαιοπολείο). Ήταν ξεχωριστός εκφραστής των αναζητήσεων μιας μεγάλης γενειάς καλλιτεχνών του 1930. Δίδαξε στη σχολή καλών τεχνών και έγραψε πρωτότυπες μελέτες για την αρχαία Ελληνική ποίηση. Έκανε γλυπτά, κεραμικά, ζωγράφισε πάνω σε θαλασσινά βότσαλα και ακανόνιστες πέτρες και οδήγησε αυτήν την ιδιαίτερη τέχνη του, στο μεταίχμιο ζωγραφικής και γλυπτικής. Συμμετείχε στη Biennale της Βενετίας το 1964 και η Αίγινα ήταν ο τόπος που επέλεξε να ζήση το τελευταίο τρίτο της Ζωής του, όπου και έφυγε το 1986.
14. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Σ. ΑΛΕΙΦΕΡΗΣ: Ο Τάσος Αλειφέρης γιος Του Σπύρου και της Βασιλικής Αλειφέρη, γεννήθηκε στο Λάχι στις 12 Νοεμβρίου του έτους 1951. Σπούδασε Ιατρική στη Σιένα της Ιταλίας, ήταν παντρεμένος με τη Χρύσα και είχε αποκτήσει δύο παιδιά, τον Σπύρο και την Ανδρομάχη.
Στο νησί της Τήλου βρέθηκε ως αγροτικός γιατρός, αλλά αγάπησε τον τόπο και τους κατοίκους του και εγκαταστάθηκε μόνιμα.
Ο Τάσος Αλειφέρης, ένα από τα πιο δραστήρια και δυναμικά στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νησιά του Αιγαίου, εξελέγη πέντε φορές δήμαρχος και στην διάρκεια της πολύχρονης θητείας του οδήγησε το νησί στον δρόμο της ανάπτυξης, δίνοντας καθημερινά μάχες για την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων της περιοχής.
Επί δημοτικής αρχής συνέβη το ανεπανάληπτο για παραμεθόριο ακριτική περιοχή εθνικό επίτευγμα. Υπερδιπλασιασμός του πληθυσμού, με εκπληκτική ηλικιακή σύνθεση με πλειοψηφία νέων, με αναπτυξιακούς δείκτες πρωτοφανείς για τα Ελληνικά δεδομένα.