ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΚΛΕΙΠΟΝΤΑ ΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΤΟΥΜΠΕΚΗ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΚΛΕΙΠΟΝΤΑ ΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟ

Κάποια στάδια και στιγμές της ζωής μας παραμένουν ανεξίτηλα, μέχρι το τέλος. Τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης, εκείνα του Δημοτικού Σχολείου, τα θυμόμαστε ζωντανά καθένας από εμάς. Οι βασικές και κύριες προσωπικότητες του Δημοτικού Σχολείου είναι ο Δάσκαλος και η Δασκάλα. Αυτοί που μας έμαθαν τα πρώτα μας γράμματα και μας έβαλαν τις βάσεις για την μετέπειτα μόρφωσή μας. Μας τους θυμίζουν ο γραφικός μας χαρακτήρας, η ορθογραφία μας, η μυρωδιά του χαρτιού, του ξυσμένου μολυβιού και της γομολάστιχας. Θυμόμαστε το άριστα, το μέτρια, τον κτύπο του μαθητικού κουδουνιού και εκείνο το μαθητικό κτυποκάρδι που αισθανόμασταν κάθε φορά ενώ περνούσαμε αδιάβαστοι την πόρτα.

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018. Ο ήχος που ακούγεται δεν είναι από το μαθητικό κουδούνι που καλεί τον Δάσκαλο και τους μαθητές στην αίθουσα. Είναι ο ήχος της θλιμμένης καμπάνας.

Ο παλιός αγαπημένος μας Δάσκαλος Διονύσιος Τουμπέκης, πλήρης χρόνων, αφήνει την τελευταία του πνοή στον Πειραιά.

Ο Διονύσιος  Τουμπέκης, γεννήθηκε το έτος 1929 στο χωριό Παύλεια της Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας. Αγαπούσε πολύ τα γράμματα, έτσι αυτό το ενδιαφέρον του, σπάνιο για την εποχή εκείνη τον εξώθησε να σπουδάσει. Τελειώνοντας την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση φοίτησε στην Ακαδημία Τριπόλεως, από την οποία αποφοίτησε το έτος 1955.

Διορίστηκε αρχικά, για λίγο διάστημα, στο Δημοτικό Σχολείο Αράχωβας Σπάρτης και αμέσως μετά στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Καστανιάς, στην περιοχή μας τα Βάτικα, στο οποίο διετέλεσε δάσκαλος για τρία χρόνια. Κατά την διάρκεια του διορισμού του στο χωριό Άνω Καστανιά, γνώρισε την Καστανιώτισσα Ευαγγελία Τσίρου, επίσης εκπαιδευτικό, Δασκάλα, η οποία έγινε Σύζυγος και σύντροφος της ζωής του.

Στη συνέχεια διορίστηκε στο Δημοτικό Σχολείο του Χωριού Φίλησι στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας όπου έμεινε έως τον Δεκέμβριο του 1965, για να επανέλθει μετά στην περιοχή μας τα Βάτικα και συγκεκριμένα στο διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Λαχίου. Την επόμενη χρονιά, το Σεπτέμβριο του 1966, στη δεύτερη θέση του Δημοτικού Σχολείου Λαχίου διορίστηκε η Σύζυγός του Ευαγγελία Τσίρου και υπηρέτησαν μαζί έως το 1977.

Κατά την διαμονή τους στο Λάχι, ο Διονύσιος Τουμπέκης και η Ευαγγελία Τσίρου απέκτησαν τα τρία τους  παιδιά, Το Χαράλαμπο, το Γιώργο και τη Θεοδώρα.

Το 1977 η οικογένεια Τουμπέκη μετακόμισε στον Πειραιά όπου τον Σεπτέμβριο ο δάσκαλος διορίσθηκε στο 20οΔημοτικό Σχολείο Πειραιώς. Ακολούθησαν ακόμα δύο διορισμοί σε Δημοτικά Σχολεία του Πειραιά έως την συνταξιοδότησή του. Το 50ο και το 58ο αντίστοιχα. Συνταξιοδοτήθηκε το 1991.

Με αυτή μας την αναφορά, δια μέσω του Εξωραϊστικού Συλλόγου των απανταχού Λαχιωτών «ο Άγιος Χαράλαμπος», οι παλιοί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λαχίου θέλουμε να αποδώσουμε στον  δάσκαλό μας ίστατο χαιρετισμό και ελάχιστο φόρο τιμής.

 Καλό Ταξίδι αγαπημένε μας Δάσκαλε.

 

 Εξωραϊστικός Σύλλογος των απανταχού Λαχιωτών «Ο  Άγιος Χαράλαμπος»

 Για το ΔΣ

    Ο Πρόεδρος

Χαράλαμπος Π. Βατίστας

Both comments and pings are currently closed.